Boomverzorging

Bertelink hoveniers is eveneens thuis in boomverzorging. Dit omvat een scala van activiteiten:

  • Snoeibegeleiding: voor een mooie groeiwijze hebben veel bomen een regelmatige snoeibeurt nodig. Dit kan met een snoeischaar, stokzaag en zonodig met een hoogwerker. Bij de begeleiding voorkomen we afwijkingen, ziektes, plakoksels, vorken of dubbele toppen en zorgen we voor een evenwichtige kroonopbouw.
  • Bomen ruimen/kappen: Het kappen van een boom lijkt eenvoudig, maar het karwei wordt in veel gevallen bemoeilijkt door de beperkte werkruimte in de tuin waar de te kappen boom staat. Het is daarom zaak het kappen zorgvuldig en zonder schade aan te pakken. Omdat we bomen in tuinen meestal niet zomaar kunnen laten omvallen, beginnen we bij de kroon en eindigen we bij de stamvoet. Naast het kappen van de boom, kunnen we ook het frezen van de boomstronk voor u uitvoeren.
  • Wondbehandeling: ondeskundige snoei, takbreuk, vandalisme of botsingen met maaiers of spelende kinderen kunnen de bast en het hout van de boom beschadigen. Verwondingen geven bacteriën, insecten, schimmels en virussen vaak vrije toegang. Met name schimmels kunnen de stabiliteit van bomen ondermijnen omdat zij één van de belangrijkste bouwstenen van het hout (lignine en/of cellulose) kunnen aantasten. Zaak dus om tijdig in te grijpen!
  • Wortelbehandeling: soms zit het probleem bij een boom onder de grond. Ook kunnen de wortels van bomen leiden tot problemen elders in uw tuin. Bij de meeste bomen reikt het wortelstelsel nog iets verder dan de takken. De grote dikke wortels geven de boom voldoende stevigheid, en de kleine haarwortels nemen het water op, wat tot vochtproblemen bij andere beplanting kan leiden. Ook kunnen de wortels de bestrating omhoog duwen.
  • Bomen planten en verplanten: wij adviseren bij de keuze van een geschikte boom voor uw tuin. Elke boom vraagt om de juiste plaats en groeiomstandigheden. Het verplanten van grotere bomen gebeurt stapsgewijs in enkele jaren. De voorbereiding tot een compacte kluit kan tot drie jaar duren. Maar dit is wel veel goedkoper dan het kopen van een nieuwe boom. Het verplanten van een oudere boom vereist vakkennis. Helaas kunnen niet alle bomen worden verplant.